Classic contemporary family home, Sutton Coldfield

Introduction

This property was a demolition and new build that had already had planning approval granted when Design by UBER were approached.

The Brief

To support the architect and client to space plan, design and fit out a new build Arts & Crafts property in Sutton Coldfield including every element of finish within the property from sanitary ware to bespoke cabinetry to curtains and furnishings.

 

Details & Specific Points of Interest

All clients come to us with some specific requirements, or areas of personal interest for which they need our creative input. This client was no different, in that they had a true appreciation for wine and wanted to create a space from which they could store, admire and share with friends some fabulous evenings as well as the space being comfortable enough for evenings as a couple. Before we could embark on the enjoyable finishes to deliver such a wonderful element of the remit it was clear that the whole house needed a serious case of space planning.

Whilst the orientation of the property dictated the space from which to position the kitchen and day living rooms, it was clear to us that the first floor was where things weren’t necessarily where they should have been. For us as a design practice its important that its clear where possible to visually elevate the master bedroom, to make it easily identifiable from the landing space and to place it correctly within the journey of the landing approach.

With that in mind we focused on switching the guest bedroom and master, pinching some space from one to give to the other and in doing so created a sequence of double doors, lobby area, his and hers dressing rooms and bathrooms and an approach into the bedroom that drew the eye, created a real feature along the way in wall paneling, ceiling detail and fundamentally allowed you to arrive in a beautifully well scaled room at the right side of the bed so that you could enjoy the full attention of the bespoke, oversized headboard.

Design by Uber created stunning, bespoke cabinetry in each of the dressing rooms, a full glazed wall leading from ‘her’ dressing room into an indulgent bathroom in calacatta slabs.

Simon Evans, MD Design by UBER

Further bespoke cabinetry adorned many areas of the house, not least in the study where custom desks in high gloss oak matched perfectly to wall cabinetry and sideboards. Border details in the study flowed through into the hallway with its feature stone staircase and hand-made iron balustrading.

Each room benefitted from the same level of detail and finish not least the wonderful bar area with temperature controlled walk-in wine room designed to maximise storage. The tasting room was surrounded by bronzed panels offset from a wall of mirrored bronze. A semi-circular lounging arrangement was flanked by matching bronze fretwork panels and cut glass pendants lights completed the mood.