Enhanced family home & basement, Prestbury

Introduction

This project involved an attractive property on a residential road in Prestbury which benefitted from an extensive basement space.  However, prior to our involvement, this was an under-used part of the house.  Configured as one large room and a smaller storage room, it was little more than a functional area.  By maximising the space and offering a fully specified and finished design service, we transformed it into a luxurious place to spend time socialising with friends and family.

The Brief

The brief involved reconfigure the basement space to create a glamorous media and entertainment area perfect for entertaining. A secondary brief was to restyle the property’s main lounge.

Details & Specific Points of Interest

The primary brief was to create an entertainment area in the lower ground floor.  The space we had to work with was effectively a blank canvas with plain white walls and wood style flooring throughout.  We transformed the room with dark and ambient tones, breathing fresh life into it and creating an elegant and inviting place to socialise.  The feature bar is a clear focal point in the room and is designed with cabinetry in grey stained oak.  It features hidden LED lighting to the underside of the bottle display shelves and a mirrored back which reflects the light and highlights the cabinetry.  The cabinetry is offset perfectly by the stunning faux stone worktop beneath which the cupboards showcase a wealth of intricate details including leather inlay panels, antique bronze trim and antique bronze edge pull handles.  Along with the bar, this area of the room also boasts a pool table and a host of retro arcade games.

At the further end of the room, there is a subtle change of tone in the cinema area.  Discreet nuances in the design engender a more relaxed, intimate atmosphere.  To ensure continuity, the materials used in the bar are replicated in the media wall which features a grey stained oak frame for the cinema screen.  This is flanked by faux leather panelling inset with antique bronze trim.  The subtle shift in tone is achieved with the aid of soft furnishings and accessories.  The devil is in the detail and being invited to provide full product specification for a project, as in this case, means that nothing is left to chance and every single element in the scheme enhances the overall look and feel.

An L shaped sofa unit in soft grey and a sumptuous swivel chair sit upon a rug which is artfully used to delineate the seating area.  A feeling of calm permeates this area whilst every fabric we have adopted relates to the scheme as a whole ensuring that a cohesive look is achieved.  The stain resistant faux suede with contrasting piping used for the bar stools also adorns the swivel chair in the media area, whilst the cushions which grace the sofa and swivel chair match the material on the back of the bar stools.

Over and above completion of the entertainment area we were also invited to remodel the main reception lounge in the house.  The brief again was for full product specification and the only stipulation was to maintain the existing fireplace.  For a classic and stylish look we opted for a design utilising a neutral colour palette.  Interest and richness of tone was achieved by the addition of textures and darker colours with the accessories.

A feature pendant in lucite with dark bronze frame detailing sits central to the fireplace.  The placement of this piece was designed to complement and enhance the fireplace’s position as the focal point of the room.  The space is dressed with a charmingly understated L shaped sofa arrangement with buttoning to the seat and a timber base detail.  Occasional chairs in a classic style with high backs and sloping arm detail suit the formality of the room perfectly whilst contemporary detailing is added with the use of contrasting fabric to the front and back.  Within the room we used a variety of textures and materials to create a feeling of understated comfort.  Large-scale neutral geometrics and mottled textures sit alongside velvets and soft satins in rich blues and silvery grey tones whilst the neutral tones used in the triple pinch pleat curtains create an impact in the space without being too overpowering.

The epitome of elegance, a sideboard in stained timber with mirror panels to the door and an intricate timber pattern detail, graces one of the walls.  Scatter cushions on the sofa and occasional chairs allude to comfort and refined relaxation whilst the placement of accessories such as a textured stone bowl in earthy tones filled with fresh flowers, Wingfield Digby photograph frames and Baobab scented candles create an atmosphere of understated luxury.

This project allowed us to fully express our credentials in terms of turnkey interior design and product specification.  The very different tones required in each of the rooms enabled us to offer great diversity with the two schemes that we delivered.