Imposing family house, Alderley Edge

Introduction

This imposing family home had been recently purchased by our client and was in need of extensive modernisation.  Design by UBER were commissioned to undertake a complete renovation and refurbishment of every internal aspect of the house.  Nestled in a quiet enclave above the Cheshire village of Alderley Edge, Cippyn is an interesting property boasting numerous internal level changes and a vast array of accommodation laid across three floors.  A thoughtful approach to the space planning and interior design promised a metamorphosis into a stunning family home.

The Brief

The requirement was for a modern and stylish home to cater for both family living and socialising with friends and family.  Whilst design schemes were to be practical and informal, every element was to be underpinned with a sub-text of glamour.  Our client has discerning tastes and the requirement was for every finish throughout the house to be of the highest standard.  An additional key element of the brief was to create leisure and entertainment facilities that bestow an exemplary sensory experience.

 

Details & Specific Points of Interest

Cippyn is a very distinctive property which boasts an exceptionally imposing façade.  Externally professional sandblasting and cleaning of the brickwork served to subtly enhance the look, whilst the addition of an arched front door in an elegant high gloss black sets a tone of distinguished elegance.  We took a pragmatic approach to the space planning, maintaining many of the internal features. However, in key areas we removed some of the internal walls to create open plan sociable spaces – most notably between the kitchen and the dining room.  Another significant space planning alteration is found in the leisure area which has been enhanced with a fully glazed statement extension.  Overall, however, we were mindful of maintaining the unique individuality of the property.  To that end we felt that retaining level changes throughout the home imbues a heightened sense of drama and intrigue.

 

With a property such as this, where the accommodation is vast and sprawling, it is crucial to ensure a design scheme that offers a seamless and harmonious journey from one space to the next.  Carefully crafted skirtings and architraves, elegant three panel ebonised internal doors and bespoke cabinetry throughout the house help to ensure a boutique and coherent feel.

The entrance hall has been transformed into a bastion of understated glamour with the addition of a new sweeping polished limestone staircase with lustrous nickel balustrading and a dark stained timber handrail.  The neutral toned palette of colourways reinforces the feeling of abiding elegance and is perfectly complemented by flooring in grey stained oak.  The piece de resistance in the space is a centrally placed grand piano with a feature drop chandelier above.

The grey stained oak flooring continues through much of the ground floor space allowing for a natural transition between areas.  Removal of an internal wall has created a large open plan kitchen, day living and dining area which provides the perfect environment for family living and informal socialising.  The kitchen is crafted with high gloss grey stained oak cabinetry which is stylishly augmented with calacatta oro worktops for a sleek and contemporary look.  A separate snug area is styled with an L-shaped sofa for an informal feel and hard-wearing fabrics are used throughout to render the space practical for family life.

Illuminated tread lighting creates a feature of steps leading from the kitchen into the dining area.  This space is designed to offer a subtle transition from the relaxed family-friendly zone to a more formal and elegant experience.  The mood change is artfully delineated with the introduction of a herringbone style timber floor whilst the clear focal point of the space is the oval dining table resplendent with a statement stone top.  A drop chandelier set within an illuminated coffer ceiling detail completes the look, bathing the dining area with atmospheric light.

The more formal tone continues into the lounge which is designed to offer a gentle nod to the formality of a drawing room whilst also taking care to allow for the comfort and practicality of family life.  A grey stained oak herringbone floor intelligently references the space as a more formal zone, whilst a classically styled stone fireplace and surround sets the tone of enduring elegance.  The sociable L-shaped sofa configuration is complemented with the placement of statement lighting.

One of the most impactful transformations is within the leisure space.  Dominated by the pool this area was initially very functional and rather reminiscent of a municipal pool.  The vision was to craft a space that offers a tranquil and somewhat decadent escape from everyday life.  To that end, there is a dramatic shift in tone immediately upon entering the leisure complex.  Rich textured and smooth polished finishes are intended to heighten the senses, whilst ambient mood lighting is used to slow the pace.  Once the guest steps into the space, they are immediately enveloped in an atmosphere of shear opulence.  Dark grey tiles on the floor run through the lobby, wrap the backlit steps and descend into the pool area.  A high gloss black ceiling detail artfully mirrors the shape of the pool and adds a sense of drama with halo effect lighting; whilst two cantilevered black satin acoya day beds allow for the ultimate in relaxation with an uninterrupted view over the shimmering water below.  The pool is flanked by a feature wall crafted from a diamond design of backlit onyx and antique mirror panelling.  Crittal style doors at one end lead into the glazed extension which houses the gym and the spa.

Returning to the hallway, the journey continues to the first floor where the sweeping staircase arrives with a flourish of balustrades styled in a circular design. With impeccable attention to detail, an illuminated drop ceiling feature dexterously mirrors the shape of the balustrades.  This floor houses an array of accommodation including a guest suite which is designed with a five-star hotel feel in mind, a children’s TV room and suites for our client’s two daughters.  These are fashioned as exquisitely feminine spaces featuring oversized bespoke upholstered headboards framed by eglomise mirror panels, hand-painted cabinetry with feature wallpaper inlays and separate vanity areas styled with Hollywood mirrors.  This soft, delicate look flows through into each of the en suites, where the walls are bedecked in a cream porcelain tile suffused with grey veining.  Crafting a look that is smooth and seamless, the tile also wraps the top and sides of the vanity units.  A feature wall of bookmatched marble adds a dash of grown up glamour.

Gracing the opposite end of the first floor, the entertainment room is a magnificent space.  The brief was to create a sociable area with two distinct zones – a cinema area for more relaxed socialising and a bar with a decidedly upbeat feel.  A fully illuminated wine cabinet complete with antique mirror back panels sets the tone in the area’s entrance lobby.  Ambient lighting and an ebonised timber floor create a hip nightclub feel and set a tone of pure escapism.  The focal point of the cinema area is a feature fireplace media wall boasting modish upholstered panels with brass inlay details which are designed in a contemporary geometric style.  The oversized TV is positioned above the ribbon gas fire and niches on either side feature atmospheric backlit onyx panels.  Creating a separate social area, the bar is crafted from high gloss grey stained oak with a polished natural stone worktop.    Illuminated brushed brass goalpost details create a show-stopping effect whilst bottle displays featuring antiqued mirror panels and backlit onyx add to the sense of drama.  In subtle reference to the cinema area, the cabinetry features upholstered panel details.

The second floor of the property houses the bedrooms for the family’s two sons as well as the master suite which is entered via over-sized double doors, adroitly denoting it’s place in the hierarchy of the house.  The space is designed with a classic contemporary feel and immediately envelopes the guest with a sense of serenity.  A grey oak timber floor flows through the entrance lobby and into the bedroom and dressing room beyond.  The bedroom is dominated by a full height upholstered headboard in an art deco style with a dark stained oak frame.  A base palette of silver and grey tones reinforces the feeling of tranquillity whilst infusions of colour are added with the soft furnishings and accessories.  Exceptional finishes abound and feature lighting, sumptuous fabrics and high gloss timbers add an air of sophistication.

The master dressing room continues the theme of understated sophistication with bespoke cabinetry throughout and a central display island with feature chandelier.  The master en suite sits in a corner position and flows effortlessly from the bedroom.  Bedecked in a subtle yet opulent colour palette, this is a place for indulgence and relaxation.  Large format tiles in rich and elegant tones form the perfect backdrop for a stunning free-standing stone bath positioned with views across the surrounding countryside.  The space also houses a double sized shower with rain and waterfall features and a bespoke his and hers vanity unit set against a feature wall of calacatta black gloss large format tiles for a luxuriously spa like feel.  Feature brassware and statement lighting add a further dash of glamour.

Cippyn proved to be an incredibly satisfying project in which a sympathetic appreciation of the building’s form and structure was crucial.  A sensitive approach enabled us to craft interiors which seem to have evolved as an organic extension of the house itself, whilst also offering the very best in family and sociable living.

New Server