Party and relaxation zone, Bowdon

Introduction

 A getaway / chill-out come relaxation zone, as well as an uptempo party space for this young Bowdon, Greater Manchester homeowner who likes the space of an open plan area, but requires flexibility to compartmentalise zones.

The Brief

Conversion of an existing large open-plan basement to form a flexible and contemporary entertainment space incorporating an existing cinema and gym. Adding to that the creation of new spaces for games areas and a ‘bar with impact’ for occasional use. It had to be glamorous and ambient enough to impress for party guests of the highest caliber, but remain usable for everyday relaxation and enjoyment.

 

Details & Specific Points of Interest

We set the tones with a masculine dark ambience throughout with black stained wooden flooring uniting all areas and layering luxuriously textured dark wall coverings. We partitioned the gym from the entertaining areas with a smoked glass wall and door helping section off the functionality yet allowing the space to visually be encompassed. The beauty is that the space retains an almost open plan feel.

All of the dark wood cabinetry was bespoke and the dramatic oversized doors partitioning areas like the cinema proved a significant challenge. The finished effect almost looks like a wall of sleek wood paneling would it not be for the discrete handle concealed in a thin horizontal strip of mirror. The cinema room itself is built for comfortable viewing with a dark silky crushed velvet Swan Italia modular sofa taking centre stage along with hand designed ‘head rest’ bean bags in the same material. Complemented by the masculine fake ostrich skin black wallpaper and brought back with some mirrored finish accessories and Cattelan Italia coffee table.

There was a requirement to incorporate 4 sports shirts as a display wall backing the games room. We devised bespoke cabinetry of 4 individual display boxes made from 50% bitter chocolate stained timber frames, mounted on to a smoked grey, beveled mirror panels and flanked by full length mirrors with mounted wall lights which lend a priceless feel to the cherished contents within.

We have managed to surpass his (the clients) expectations and his brief, delivering one very satisfied customer whether he’s partying or relaxing.

Simon Evans, MD Design by UBER

There’s a lot of structural reengineering work behind the scenes to make elements appear clean and simple. The mood allows the individual design elements such as the intoxicating amethyst bar to leap out for appreciation. It incorporates a lot of elements into one flowing floor space and layers of complimenting textures from high gloss with smoky glass, mirror and amethyst, to soft voiles and silky velvets, wood and reed wallpaper.