The ultimate car man cave, Bowdon

Introduction

Design by UBER set about creating an ultimate supercar man cave. A car ‘trophy cabinet’, with intelligent space planning down to the finest details: to take the very finishes from inside these stunning vehicles and translate them onto the walls of the garage together with some bespoke hotel inspired materials and create an exceptional entertaining area, wine cellar and everyday useful functionality and display for extraordinary vehicles.

The Brief

Following the completion of the main house and its enjoyment for a year or two, the client realised that there was a fundamental piece of the jigsaw missing from the lifestyle he had created. Looking out onto the driveway hinted at the missing component. Our client’s collection of sports cars sat on a driveway in the affluent south Manchester suburb where the weather was not always as pretty as the cars themselves.

The cars were isolated, hardly ever garaged as a result of an awkward entry point to the garage itself which involved reversing back up a steep driveway to get the cars out. From within the blank canvas space there was the usual hoarding of garage paraphernalia and wheelie bins to negotiate and for remodelling consideration there were some fundamental construction obstacles to overcome. Not least there were two huge structural columns which were positioned awkwardly in the space.

Details & Specific Points of Interest

Man cave before - bland space

The floor to ceiling heights were already on the low side and yet we needed to get air conditioning and fresh air into the space. We then had the challenge of allowing for the cars to turn and enter and exit the space comfortably (rather than reversing up the drive) as well as providing a break between the garage space and living space that met with building regulations.

The wish list then evolved to include a moody underground club feel entertaining space where our client could play pool in the glamour of a subterranean bar and watch the football with his friends. He wanted the space to feel like an exciting break from the every day and quickly caught the technology bug desiring to push the boundaries within a tight pre-built space wanting luxury, intrigue and showmanship.

The space planning was critical and the task was to provide a feast for the eyes in a journey from the staircase leading off the main hallway in the house down into this space. As you descend the staircase you almost anticipates the pull of something spectacular looming and the view beyond is both unexpected and overwhelming.

Curved and tinted floor to ceiling glass surrounds an illuminated turntable on which sits proudly the most beautiful yet aggressive of the client’s vehicles, spectacularly lit as if the hero item in a priceless gallery.

CAD plan of man cave proposal layout

The circular ceiling feature was a masterpiece in design and engineering. It was critical that we achieved a glow from the amber back-lit quartz together with a smoked mirrored central section to show the car off and reflect across the roof-line, however due to the prohibitive weight of the quartz at over 1 ton we cleverly engineered a stunning alternative. We managed to replicate the illusion of the back-lit quartz by photographed the pieces on site, then printed the high resolution image onto lightweight acrylic. The use of this faux material works harmoniously with the real stone in the bar and wine cabinet areas.

The car turntable was designed to be controlled by custom designed wall panels. The system shows the exact rotational position of the car on the turntable. With a simple swipe, the car can be rotated to specific angles or simply spin 360°, and when the system is not in use the vehicle will always return to face the garage entrance.

Depending on the homeowners predetermined preferences the sensors in the car and driveway could change the house’s lighting, heating and fire up the music systems as you approach. The technology also extended to the safety within the ‘man-cave’ ensuring that with sensors on every door the turntable doesn’t operate if a door is open.

There’s a complete air of refinement as you would expect from a gentleman’s club including the bespoke back-lit quartz wine cabinets, the leather clad (and eels skin) walls, polished plaster ceilings and floor, and the circular glass encasement for that star car attraction.

What (Design by UBER) came up with totally blew my mind!

Private client, Cheshire

Read the FT.com article “Is this the ultimate man cave?”

By Jonathan Margolis, Technology and Gadget writer for the Financial Times.