Knutsford, Cheshire

Palatial Georgian new-build

Design By UBER won the job of taking on the full design and fit out of a palatial new-build Georgian Manor house c12,000 ft sq on the edge of Knutsford in Cheshire from concept through to completion.

This was a design package that was to leave nothing to chance, with every inch of the property falling within our remit.

The Brief

To create an interior that matched the grandeur of the external style of the building with its colonnaded front elevation and huge stone detailing.

One element of the brief for this stunning Georgian style new build manor house was to create bespoke cabinetry with finishes found on a super yacht. The hand-crafted joinery pieces we delivered offer exceptional attention to detail.

Location

Knutsford, Cheshire UK

Size

12,000 sq ft

Project Type

Grand New-Build

Duration

40 Months

Marble Entrance Hall & Stairs

Starting with the hallway where we introduced perfect symmetry to the rooms and carried the column detailing through. When you enter the property, two cloak units flank either side of the front door ascending to a height of 2.4 metres and falling just below the cornices.

The cloak units are crafted from a rich dark stained oak with a high gloss finish and feature an exquisite scalloped shape that artfully mimics the pattern in both the floor tiles and within the recessed ceiling detail.

Diamond-cut eglomise mirrored panels complement the cabinetry and the overall effect is to offer an opulent and luxurious tone.

 georgian influences

 Initially we challenged the internal arrangement and ensured that the Georgian influences were carried through into the interior.

Starting with the hallway where we introduced perfect symmetry to the rooms and carried the column detailing through. When you enter the property, two cloak units flank either side of the front door ascending to a height of 2.4 metres and falling just below the cornices.

Striking Features

The statement feature of this wonderful home is the beautiful staircase we designed and had fabricated in solid Portuguese limestone with a huge 3.7 metre wide bottom tread, hand made balustrade and nickel plated handrail.

Sitting above the three floors of this wonderful staircase sits a stunning glass dome we designed which radiates plenty of natural light through these floors. Cascading through the centre of each floor hangs a show stopping 9 meter chandelier which elegantly hangs from the glass dome in the roof of the property, spiralling down to the grand entrance lobby

As well as housing two pantries, one for making tea and coffee, featuring a hot tap and another for dry goods.

The kitchen also features a concealed door that gives you access  to the hidden utility room.

The kitchen is a vast space and was one of our most comprehensive undertakings to date in terms of the cabinetry requirements.

Floor to ceiling units in a dark chocolate stained oak with a super high gloss finish wrap two of the walls.

Worktops sculpted from polished Bianca Eclipsia Granite sit above the cabinetry offering the perfect complement to the rich colour of the wood.

 

 

The kitchen island was  crafted with a more hardwearing satin finish and featured integrated wine coolers. 

A secret door to the pantry is housed within the cabinetry on one wall, ensuring that the symmetry and balance of that particular elevation was maintained.

 

 

Grand ceilings were shaped and detailed by us to maximise the effect of the large rooms, as well as the use of uncluttered lighting solutions that relied more on decorative lighting which creates a great impact.

The ceiling details were matched with border floor detailing and shaped cabinetry to reinforce the curves.

Home Bar

The cabinetry throughout the property was a key aspect of the overall look as it was critical to support the quality of the build.

Our designers worked relentlessly with the manufacturer to ensure every detail was considered, every finish was to the highest quality and every possible client requirement was fulfilled.

This was also the case for the bespoke kitchen, made from quarter sawn oak and coloured in a bespoke stain, finished in an 8-layer high gloss treatment.

The master dressing room rivals the kitchen in terms of the scale of the cabinetry specification.  It is arranged with almost 360-degree storage and display units as well as a centre island.

All of the joinery is designed in the signature chocolate stained oak with super-gloss finish which is adopted throughout the house.

Further attention to detail is added with polished nickel inlaid trims to the cabinetry in the dressing rooms.  A recessed TV is surrounded by handbag displays swathed in suede, whilst angled shoe displays, also draped in suede, grace the space beneath.

The island unit features more than thirty drawers wrapped around it, whilst the central section is glazed to allow for the display of watches, jewellery or belts. Combining style and practicality, the glass panel is surrounded by a suede inlay which allows items to be placed on the island without slipping.

 

Bedrooms were oversized and each contained its own substantial dressing areas. Bathrooms were completed with 3 metre tall wall tiles with some having book matched features.

Each of the bathrooms were completed with the same coving detail as the rest of the house giving a wonderfully grand and opulent look.

Let’s discuss your project

Send us some details of the project you have in mind by filling in our project contact form to better prepare us for your project requirements and we will book a call with you to discuss your new design.