Bowdon, Greater Manchester UK

Ultimate supercar man cave

Spawning features on Netflix, Channel 5 and the FT’s ‘How To Spend It”, Design by UBER set about creating an ultimate supercar man cave.

A car ‘trophy cabinet’, with intelligent space planning down to the finest details: to take the very finishes from inside these stunning vehicles and translate them onto the walls of the garage together with some bespoke hotel-inspired materials and create an exceptional entertaining area, wine cellar and everyday useful functionality and display for extraordinary hypercars.

The Brief

Following the completion of the main house and its enjoyment for a year or two, the client realised that there was a fundamental piece of the jigsaw missing from the lifestyle he had created.

Looking out onto the driveway hinted at the missing component. Our client’s collection of sports cars sat on a driveway in the affluent south Manchester suburb of Bowdon where the weather was not always as pretty as the cars themselves.

The cars were isolated, hardly ever garaged as a result of an awkward entry point to the garage itself which involved reversing back up a steep driveway to get the cars out.

The wish list then evolved to include a moody underground club feel entertaining space where our client could play pool in the glamour of a subterranean bar and watch football with his friends.

The client wanted the space to feel like an exciting break from the everyday and quickly caught the technology bug desiring to push the boundaries within a tight pre-built space wanting luxury, intrigue and showmanship.

Location

Altrincham, Manchester UK

Size

1,200 sq ft

Project Type

Supercar Garage Design

Duration

18 Months

Is this the ultimate man cave?

…[Design by UBER are] out Hollywood-ing’ the Californians

Jonathan Margolis, Financial Times Technology & Gadget Editor

Awkward Blank Canvas

The floor-to-ceiling heights were already on the low side and yet we needed to get air conditioning and fresh air into the space.

From within the blank canvas space there was the usual hoarding of garage paraphernalia and wheelie bins to negotiate and for remodelling consideration, there were some fundamental construction obstacles to overcome. There were also two huge structural columns that were positioned awkwardly in the space.

We then had the challenge of allowing for the cars to turn and enter and exit the space comfortably (rather than reversing up the drive) as well as providing a break between the garage space and living space that met with building regulations.

Creative Planning

The space planning was critical and the task was to provide an extremely impressive journey from the staircase leading off the main hallway in the house down into this space.

As you descend the staircase you almost anticipate the pull of something spectacular looming.

Waiting to wow you, curved and tinted floor-to-ceiling glass surrounds an illuminated turntable on which sits proudly the most spectacular vehicle, stage lit as if the hero item in a priceless gallery.

The circular ceiling feature was a masterpiece in design and engineering. It was critical that we achieved a glow from the amber back-lit quartz together with a smoked mirrored central section to show the car off and reflect across the roof-line, however, due to the prohibitive weight of the quartz at over 1 ton we cleverly engineered a stunning alternative.

We managed to replicate the illusion of the back-lit quartz by photographing the pieces on site, then printed the high-resolution image onto lightweight acrylic.

The use of this faux material works harmoniously with the real stone in the bar and wine cabinet areas.

Spin or Rotate to Preferred View

The car turntable was designed to be controlled by custom designed wall panels. The system shows the exact rotational position of the car on the turntable. With a simple swipe, the car can be rotated to specific angles or simply spin 360°, and when the system is not in use the vehicle will always return to face the garage entrance.

Depending on the homeowner’s predetermined preferences the sensors in the car and driveway could change the house’s lighting, heating and fire up the music systems as you approach. The technology also extended to the safety within the ‘man-cave’ ensuring that with sensors on every door the turntable doesn’t operate if a door is open.

There’s a complete air of refinement as you would expect from a gentleman’s club including the bespoke back-lit quartz wine cabinets, the leather clad (and eels skin) walls, polished plaster ceilings and floor, and the circular glass encasement for that statement attraction.

Design by UBER worked hand-in-hand with specialist AV contractors Ultamation to bring the space to life technologically and they did not disappoint. Every single element of the garage space and its electrical possibilities were considered to maximum. Giving the client the possibility to start the car from a touch panel, rotate the vehicle to pre-set positions or continual ‘display spin’ with floor and ceiling illumination in showcase mode. All of these features together with music from all angles as well as being able to time control the temperature in the chilled wine cellar which brings fresh air into the pool room.

Pool & Sports Bar

Precious stone was also the conclusion to the pool room cabinetry, drawing the eye to a warm focal point that gave the bottles in the bar cabinetry an extra dimension.

Air conditioning ducts were housed in detailed coffered ceiling sections providing delineation to the pool table area and a level change was introduced to overcome the building regulation requirement to contain flammable liquids between the garage element and living space.

The internal walls of the garage were finished in leather panels, strategically dimensioned to house openings and floor-to-ceiling wands of light. Even the garage door and its mechanism were given the same amount of careful consideration and concluded the cocktail of components that make for an inspired execution of total quality and a job that Design by UBER and its team are incredibly proud of.

 

Futuristic Pool Table Games / Bar

The showpiece Billard Toulet backlit pool table takes centre stage to the onyx sports bar.

Occasional banquette seating keeps this moody club feel with antique mirrors and brass dimmed lighting

Client Enthusiasm

Asides from this project winning many multi-International Awards, we are always thrilled to put a smile on a client’s face but this particular customer had these enthusiastic words to say about what we achieved for him.

 

 

When I invited Design by UBER to create a lifestyle from a bland, open space I knew they would come up with something exciting.

But what they actually produced totally blew my mind!

THE CLIENT

Let’s discuss your project

Send us some details of the project you have in mind by filling in our project contact form to better prepare us for your project requirements and we will book a call with you to discuss your new design.